STA HADISI KAZU O ASHABIMAOsim Qur’anski ajeta postoji niz hadisa od Bozijeg poslanika (s) u kojima on kritikuje neke ashabe.

HADISI O HAVDU (izvoru na Sudnjem danu)

 

Poslanik je rekao:
"U snu vidjeh grupu (mojih sljedbenika koji su mi bili vrlo bliskih) i ja ih prepoznah, kada jedan covjek (melek) stade izmedju mene i njih, pa im rece: "Hajde nastavite ici". Ja upitah "Gdje", on rece: "U dzehenem, u Vatru, tako mi Allaha". Ja upitah: "Sta su skrivili?, on odgovori "Oni su se vratili i otpali, nakon sto si ih ti ostavio". Tada je druga grupa od mojih sljedbenika provedena ispred mene, i ja ih prepoznah, i jedan covjek (melek) stade izmedju njih i mene pa im rece: "Hajde nastavite ici" Ja upitah "Gdje", on rece: "U dzehenem, u Vatru, tako mi Allaha". Ja upitah: "Sta su skrivili?, on odgovori "Oni su se vratili i otpali, nakon sto si ih ti ostavio". Tako da nisam vidio skoro nikog od njih da je izbjegao, osim njih nekoliko (mali broj) koji su lutali poput kamila bez pastira"

(Sahih Buhari dio 8, knjiga 76, hadis 587)Poslanik (s) je rekao:
"Ja cu biti prvi na Havdu, ko prodje kraj mene, napice se, a ko se napije nece nikad vise ozedniti. Docice narod koji ja poznajem, a i oni poznaju mene, zatim cemo biti razdvojeni i ja cu reci: "Drugovi moji!", a ondace mi biti receno: "Ti ne znas sta su oni izmislili novo poslije tebe.", a ja cu im reci: "daleko bio, daleko bio onaj ko se promjenio poslije mene."

(Sahih Buhari, dio 8, knjiga 76, hadis 585, Sahih Muslim - 4 dio)


HADIS O DVIJE PRATNJE (grupe)

 

Rekao je poslanik (s):
"Allah dz.s. nikad ne posalje poslanika ili dadne halifat nekom halifi, a da nisu sa njim (poslanikom ili halifom) bile dvije grupe, jedna grupa koja mu preporucuje dobro i podstice ga da to cini, i druga grupa koja mu preporucuje zlo i podstice ga da to cini. Ali spasena je osoba (usljed onih koji ga podsticu na zlo) je je ona osoba koju Allah sacuva od grijeha."

(Sahih Buhari, dio 9, knjiga 89, hadis 306)

I ovaj hadis je kao i prethodni hadisi jasan dokaz da su bile dvije grupe ashaba i da svi ashabi nisu bili na istoj deredzi kao sto to tvrde ucenjaci ehli sunneta.

Prva grupa ashaba su oni koji su vjerovali u Allaha i Njegovog poslanika, koji su svoje poslove i svoje vodjstvo prepustili Njemu, tj. Allahu dz.s., i Njegovom poslanku (s). To su bili poslusni Allahovi robovi koji su se vjeri svojoj posvetili cijelim svojim bicem, zrtvujuci sebe za Boziju stvar. To su uspjesni, oni cine, bez sumnje, manjinu. Kur’an ih je nazvao "uspjesnim".

Druga grupa ashaba su oni koji su na izgled vjerovali u Allaha i Njegova poslanika, ali su bili bolesnoga srca, oni se nisu pokorili Allahu i Njegovom poslaniku, izuzev kada su bili u pitanju njihovi osobni dunjalucki interesi. To su oni koji su izgubljeni i oni predstavljaju vecinu. Allah dz.s., je ukazao na ovakve objavljujuci:

 

"Mi vam istinu saljemo, ali vecini vam je isitna odvratna."
(Ez - Zuhruf : 78)