ASHABI SA STANOVISTA QUR’ANAU Kur'anu se osobe koje su bile u prisustvu poslanika (s) i razgovarale s njim djele se na dvije grupe.

PRVA GRUPA

U prvu grupu spadaju osobe zbog kojih su objavljeni ajeti u Kur’an - i - Kerimu. A u tim ajetima oni se spomiju kao utemeljivaci casnog islama.

 

PRVI MUSLIMANI
"Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadzirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela cineci, a i oni su zadovoljni njima; za njih je on pripremio dzeneteske basce kroz koje ce rijeke teci, i oni ce vjecno i zauvijek u njima boraviti, to je veliki uspjeh."
(Et-Tewba : 100)

 

ONI KOJI SU SE ZAKLELI NA VJERNOST ISPOD DRVETA
"Allah je zadovoljan onim vjernicima koji su ti se pod drvetom na vjernst zakleli. On je znao sta je u srcima njihovim, pa je spustio smirenost na njih, i nagradice ih skorom pobjedom."
(El-Feth : 18)

 

MUHADZIRI
"i siromasnim muhadzirima koji su iz rodnog kraja svoga protjerani i imovine svoje liseni, koji zele da Allahovu milost i naklonost steknu, i Allaha i Poslanika njegova pomognu,- to su, zaista pravi vjernici."
(El-Hasr : 8)

 

ISKRENI SLJEDBENICI
"Muhammed je Allahov Poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni medu sobom; vidis ih kako se klanjaju i licem na tlo padaju zeleci Allahovu nagradu i zadovoljstvo, - na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tlo."
(El-Feth : 29)

 

 

DRUGA GRUPA

U drugu grupu spadaju osobe koje su razgovarale s poslanikom (s) i koje su taj govor shvatale, ali su bile bolesnog srca i dvolicne. Allah dz.s., u Kur’an - i - Kerimu upozorava poslanika (s) na te osobe, i da bi otkrio njihovu unutrasnjost o njima kaze:

 

POZNATI LICEMJERI
Kada ti licemjeri dolaze, oni govore:"Mi tvrdimo da si ti, Zaista, Allahov Poslanik!" i Allah zna da si ti zaista, Njegov Poslanik, a Allah tvrdi da su licemjeri pravi lazci."
(El-Munafikun : 1)

 

NEPOZNATI LICEMJER
Medju beduinima oko vas ima licemjera, a ima ih i medjuu stanovnicima Medine, koji su u licemjerstvu spretni, ti ih ne poznajes, ali ih mi poznajemo. Njih cemo na dvostruke muke staviti, a zatim ce biti u veliku patnju vraceni.
(Et-tevbe : 101)

 

LJUDI BOLESNOG SRCA
Kad su licemjeri i oni bolesnog srca govorili: "Allah i Poslanik Njegov su nas samo obmanjivali, kad su nam obecavali."
(El-Azhab : 12)

 

GRIJESNICI
"A ima i drugih koji su svoje grijehe priznali, i koji su dljela dobra s drugima koji su hrdjava izmjesali, njima ce moze biti, Allah oprostiti, jer Allah prasta i samilostan je."
(Et-Tevbe : 102)